Informatie Acupunctuur

Het basis principe van acupunctuur is dat de levensenergie (Qi) in het lichaam in balans is.

Acupunctuur is een Chinese geneeskunde die al eeuwen lang wordt toegepast om ziekten te genezen en klachten te verlichten. Acupunctuur kan ziektes voorkomen, het vergroot de natuurlijke weerstand, verhoogt de pijndrempel en vergroot de levenslust.

Wat is Yin en Yang?

Bij een gezond mens is er balans tussen Yin en Yang. De Yin energie heeft een negatieve, donkere, schaduwkant. De Yang energie heeft een positieve, lichte, zonnige component. Als deze balans verstoord is kunnen er klachten of ziektes ontstaan. Met behulp van acupunctuur wordt getracht de harmonie tussen Yin en Yang te herstellen. Met andere woorden om de gezonde energiestroom te herstellen in het lichaam gebruiken we de acupunctuurpunten die op de meridianen (energiebanen) liggen.

Wat is acupunctuur en wat doet het?

Door een naald in een acupunctuurpunt te prikken of door drukpuntmassage stimuleer je het punt om zijn functie uit te oefenen. Elk acupunctuurpunt heeft zijn eigen functie.

Het in balans brengen van de energie gebeurt niet alleen door het inbrengen van de naalden zelf maar er wordt ook gekeken naar het voedings- en bewegingspatroon alsmede naar de woon- en leefomstandigheden. Ter ondersteuning van de behandeling kunnen er Chinese kruiden worden voorgeschreven.

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde?

Wij werken volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) of ook wel Traditional Chinese Medicine (TCM) genoemd waarbij er wordt gekeken naar het totale lichaam en energieniveau. De TCG bestaat naast acupunctuur ook uit Chinese Kruiden, Voedingsadvies, Tuina (Chinese Massage), Cupping, oefentherapie en advies over leef- en werkgewoontes.